Kerkganger

Toen ik als kind af en toe naar de kerstnachtdienst ging, was ik altijd onder de indruk van een hele kerk vol mensen die bij een orgel het prachtige Ere zij God zongen. Ik zong altijd mee, maar ik keek nog het meest uit naar het moment dat ik zelf ook gedoopt zou zijn en bij een kerkgenootschap aansluiting zou hebben gevonden. Dan zou ik samen met mijn broeders en zusters in éénheid het lied van de engelen kunnen zingen, zogezegd.

Maar nu is er een probleem. Sinds die tijd ben ik bij een aantal kerstnachtdiensten geweest, maar hier worden soms liederen gezongen die ik niet eens ken. De kerstliedjes die ik als kind in de kerk leerde kennen, en waar mijn moeder nog steeds elk jaar zo van geniet, hoorde ik meestal niet meer terug. Wel allemaal nieuwe teksten en soms zelfs nieuwe melodieën. En, het allerergste… geen Ere zij God. Het staat niet in het nieuwe liedboek, en in de kerken die ik meestal bezoek wordt het voor zo ver ik weet niet meer gezongen. Gelukkig hoor ik nog wel om me heen dat in veel gemeenten deze oude traditie nog steeds in ere wordt gehouden. Of moet ik zeggen, in Ere zij God gehouden.

Maar naar welke nachtdienst zal ik dan dit jaar gaan? Moet ik een advertentie op internet zetten aan alle kerken en predikanten: Hallo, Rachel hier, in welke dienst kan ik lekker ouderwets meegalmen met bekende kerstkrakers, zodat ik ook mijn moeder mee kan nemen? Randvoorwaarde: Ere zij God… Of zal ik het in mijn eigen kerk maar gewoon inzetten? Misschien zingen er wel heel veel mensen met me 

Kerkganger
cover nummer 23.JPG

Editie 23 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief