Niet zo sociaal
column11.jpg

 

Tim Smid

 

In het begin van de coronatijd spraken verschillende mensen de hoop uit dat deze periode een goede aanleiding zou zijn om beter te gaan leven. Minder onnodig reizen, minder vliegen en minder consumeren. Nu het aantal coronabesmettingen terugloopt en de pandemie op zijn retour is, merk ik dat er bij mij ook veel slechte gewoontes ingeslopen zijn. Ik ben weliswaar minder gaan reizen, maar áls ik reis, kies ik ervoor om met de auto te gaan in plaats van met het openbaar vervoer. Ik zie ertegen op om een uur of meer in de trein of bus te zitten met een mondkapje op en beslagen brillenglazen.

Doordat de winkels gesloten waren, ben ik, net als vele anderen, meer online gaan bestellen, met als gevolg dat er veel bestelbusjes op en neer rijden met pakketten met veel verpakkingsmateriaal. Nu ik weer naar de winkel kan, merk ik dat dat online bestellen me wel bevalt: niet een hele IKEA door met sjokkende mensen of dreinende kinderen om me heen maar ontspannen vanaf de bank mijn boodschappen aanklikken.

Ik ben erachter gekomen dat ik minder sociaal ben dan ik dacht. De verplichte sociale gesprekjes met mijn collega's mis ik niet. Sommige collega's houden nu contact met elkaar via vaste ingeplande koffiemomentjes via Teams maar ik heb helemaal geen behoefte om me daarbij aan te sluiten. De mensen die ik graag wil spreken bel ik wel maar ik moet bekennen dat dat maar een handjevol is. Het alleen thuiswerken bevalt me eigenlijk prima.

Het rijk alleen, met niemand iets te maken. Af en toe een wasje draaien of een boodschapje doen. Als een digitaal overleg niet interessant is, ben ik gauw geneigd het beeld uit te zetten om koffie te halen of naar de wc te lopen. Ook bij een digitale kerkdienst haak ik geregeld vroegtijdig af als het orgelspel of de preek te lang is. En van een dominee in de stad begreep ik dat ik niet de enige ben…

Ik vraag me af hoe dat gaat als we straks weer ‘normaal’ naar ons werk gaan. Lukt het dan om geïnteresseerd te luisteren tijdens een vergadering, zonder koffie te halen of een bezoekje te brengen aan het toilet? Ga ik weer vrolijk met mijn collega's naar de kantine en kan ik dan geduldig luisteren naar hun verhalen over sportblessures of het werk in hun tuin? Komen de kerkbezoekers als het straks weer mag terug?

Ik denk dat er na de coronavoorschriften van het RIVM straks een overheidscampagne met gedragsregels moet komen. Ik zie de posters en icoontjes al voor me: zoek mensen op. Nodig meer mensen uit bij je thuis. Knik elkaar vriendelijk toe. Geef elkaar eens wat vaker een knuffel. Schud je handen stuk. Doe eens vaker boodschappen bij een winkel in de buurt. Alleen samen kunnen we corona vergeten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief