Homo-emancipatie op de Biblebelt
column7.jpg

 

Gé den Boer

 

Zaterdag 6 maart jl. werd er door zo’n 400 mensen gedemonstreerd voor het gemeentehuis in Krimpen aan den IJssel. De demonstratie was georganiseerd door de afdeling Rotterdam van het COC, de belangenorganisatie van LHBTI’ers.

Aanleiding was een brief die de plaatselijke Oud Gereformeerde dominee Anthonie Kort in 2020 schreef aan het gemeentebestuur van zijn woonplaats. Daarin gaf hij aan dat corona een oordeel van God is en: ‘de roepende zonden die tegen de scheppingsordinantie indruisen, dienen uitgebannen’. Duidelijk is dat hij hiermee doelde op zijn praktiserende homoseksuele medemensen.

 

Reden genoeg voor Leon Houtzager, zelf getrouwd met een man, afkomstig uit Krimpen aan den IJssel en voormalig VVD-raadslid aldaar, om aangifte van discriminatie en haatzaaien te doen tegen de predikant. Hij deed dit echter niet voordat hij een paar keer had geprobeerd om met de dominee in gesprek te gaan. Deze gaf echter steeds niet thuis. Ook de aangeboden bemiddeling via het COC door een mediator met theologische achtergrond mislukte.

 

Houtzager suggereerde dat Kort gezegd had dat homo’s verbannen dienen te worden. Dat zei hij niet expliciet, maar kwam met zijn brief daarmee wel gevaarlijk dicht in de buurt.

Zes maanden na zijn aangifte deelde het Openbaar Ministerie mee de zaak niet op te pakken. Men vond wel dat er sprake was van groepsbelediging, maar de bewuste zin staat in direct verband met geloofsopvatting en is daarom niet strafbaar. Het OM erkent dat de woorden van de predikant kwetsend zijn, maar niet onnodig grievend.

 

Op de site van de Gaykrant vermeldt Houtzager een citaat uit een preek van Kort: “Als je homo’s liefde toont, dan zul je net als hen branden en stenen om je oren krijgen.”

Dit soort kretologie is werkelijk dramatisch voor homo’s en lesbiennes in de reformatorische kerken op de Biblebelt. Het kan hun angst om uit de kast te komen alleen maar vergroten. Zijn ze wel zover gekomen dan worden ze vaak met een scheef gezicht aangekeken als zijnde een stelletje slechteriken. Voor hun familie of vrienden kunnen dit soort uitspraken het laatste zetje zijn om hen definitief vaarwel te zeggen.

 

Tegelijk is het een enorme klap in het gezicht van ouders die hun praktiserende homoseksuele kinderen wel liefde willen tonen.

En: een grove belediging voor de Schepper die de ene mens een heteroseksuele- en de andere mens een homoseksuele geaardheid geeft. Als het Hem bovendien niet goed dacht dat iemand alleen blijft, geldt dat dan uitsluitend voor hetero’s?

 

Een en ander maakt weer eens pijnlijk duidelijk dat de homo-emancipatie op de Biblebelt nog lang geen gelopen race is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief