De stem
Ria van Dijk-Hilberts

Dit boek is vorig jaar januari uitgekomen en wekte mijn nieuwsgierigheid op. Toen ik het bij de boekhandel in handen nam en even naar het begin keek, was ik meteen verkocht. Het begint namelijk met een ooggetuigenverslag van de aanslag op de Twin Towers in New York. Die gebeurtenis heeft grote invloed op het leven van Zelda en Bor, die op dat moment net hun huwelijk lieten inzegenen door een rabbijn in tegenwoordigheid van hun kinderen.

Later, thuis in Nederland, komen ze via hun inzet voor vluchtelingen in contact met de Somalische asielzoekster Amal. Die ontpopt zich als een geweldige zangeres en krijgt grote bekendheid door het deelnemen aan de populaire talentenshow ‘De Stem’. Door deze publieke bekendheid komt er van alles boven tafel en moet het hele gezin beveiligd worden omdat zij, Amal, bij hen onderdak gevonden heeft. Indringend wordt beschreven wat dit allemaal met zich meebrengt. Ondertussen gaat het gezinsleven van Zelda, Bor en hun kinderen wel door.

Er gebeuren dramatische dingen die zo beschreven worden dat de hedendaagse gebeurtenissen hierin herkenbaar zijn.

Door de schrijfstijl van Jessica blijf je lezen en wil je de afloop weten, vooral ook omdat het maatschappelijk gevoelige thema’s beschrijft. Wat ik zelf soms als storend ervaren heb, is haar uitgesproken eenzijdige sympathie voor de staat Israël. Maar wanneer je weet dat haar vader geschreven heeft over de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz, kun je daar wel mee leven.

Hoe dan ook, een lezenswaardig boek!

(Dit boek is tot stand gekomen mede dankzij een projectstudie van het Nederlands Letterenfonds.)

Boekbespreking2

Jessica Durlacher, De stem
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2021
ISBN 978 90 295 4193 0 | € 24,99

Cover nummer 2.JPG

Editie 02 - 2022

Lees meer Bekijk pagina

Schrijf je in voor de nieuwsbrief