De opmars van boeddha

Ik weet niet of het u al is opgevallen, maar in veel realityseries op televisie zoals Wordt u al geholpen? en Help mijn man is klusser! spot ik steeds vaker boeddhabeeldjes. Wanneer iemands (veelal problematische) situatie wordt toegelicht zie ik ze vaak op de achtergrond. Eentje in de vensterbank, de boekenkast, etc. Ook in mijn omgeving zie ik ze bij verschillende huizen in de tuin staan. Het lijkt wel of boeddha in opmars is.

Catharina Knol
extra-column12.jpg
Boeddhafiguren in de Borobudur

Dat zoveel mensen deze beelden in bezit hebben is niet geheel verwonderlijk. Ze worden goedkoop aangeboden. Bij de Action heb je ze al beneden de vijf euro. Daarnaast is ieder mens op zoek naar rust en zingeving. Het verlangen naar rust en zingeving kun je ook vertalen als het godsbesef dat ieder in zich heeft. Een promotionele tekst als ‘Creëer een rustgevende sfeer in je interieur met dit zittende boeddhabeeldje’ is dan aantrekkelijk.

Dit is echter een misleidende tekst. Een boeddhabeeld lijkt onschuldig, maar brengt problemen. Eerst even wat achtergrondinformatie: boeddha is de naam van iemand wiens bestaan niet bevestigd is. De naam betekent hij die ontwaakt (verlicht) is. Er bestaan dikke boeddha’s, maar de slanke versie is de ‘echte’ boeddha. Persoonlijk vind ik de beelden lelijk, vooral het dikke mannetje. Het doet me denken aan wat er in Psalm 115:4-8 geschreven staat.

Het boeddhisme streeft naar verlossing van het lijden door middel van jezelf en gelooft in reïncarnatie. In het Westen is deze stroming in opmars vanwege de ‘positieve effecten’ die mindfulness, meditatie en yoga met zich meebrengen. De kern van het boeddhisme slaat naar mijn mening de plank mis: het heil in jezelf proberen te zoeken is een zoektocht zonder einde. We hebben de verlossing van Jezus nodig. Tevens is er maar één wedergeboorte, dat is de wedergeboorte zoals wij die kennen.

Terug naar het boeddhabeeld. Het beeld zelf leeft natuurlijk niet, maar de demonische kracht die erachter schuilgaat wel. Indien u niet gelooft in een geestelijke wereld wil ik u wijzen op het verhaal van Job. Dit verhaal laat zien dat de ellende in deze wereld maar van één kant komt: de duivel en zijn demonen. Als u een boeddhabeeld in huis haalt, geeft u de duivel ruimte om in uw leven aan de slag te gaan. De duivel is meester in het maken van misleidende situaties, daarom zal hij eerst een positieve sfeer creëren, maar vervolgens uw leven kwellen. Als u zo’n beeld in uw huis plaatst geeft u minder ruimte aan God.

U moet uw huis zien als uw hart. God wil dat u schoon blijft in Hem. Houd dus ook uw huis schoon. God heeft duidelijk aangegeven dat wij geen godenbeelden mogen maken. Niet van Hemzelf, maar al helemaal niet van afgoden. Ten tweede heeft Jezus ons vrijgekocht en gaf Hij ons de opdracht vrij te blijven. Ik raad u aan om bij de volgende voorjaarsschoonmaak eens kritisch naar uw spullen te kijken en doe weg wat ver van God staat.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief