Bijbels bingewatchen
The Chosen – Serie over het leven van Jezus

Het begon met een korte film genaamd The Shepherd (de herder), waar we een van de herders volgen die getuige was van het engelenkoor dat in de nacht verscheen waarin Jezus werd geboren. Uiteindelijk ontmoeten de herders de Heere Jezus zelf, in de stal bij Jozef en Maria. Sinds die eerste film is de financiering van start gegaan voor een gloednieuwe bijbelverfilming genaamd The Chosen. Een prachtige serie over Jezus vanuit een ander perspectief en ook nog eens helemaal gratis!

Catharina Knol
Extra - The Chosen22

Waar gaat The Chosen over?
The Chosen is een Engelstalige multi-seizoenenserie over het leven van Jezus waarin de mensen om Hem heen centraal staan. Je maakt kennis met de werelden van Simon Petrus, Nicodemus, Maria Magdalena, Mattheus en vele anderen. De serie is te zien via de The Chosen-app. Zo kun je Bijbels bingewatchen!

Wat maakt The Chosen uniek?
Als crowdfunded mediaproject bracht het eerste seizoen een wereldrecord op qua bedrag. Seizoen 1 bracht meer dan 10 miljoen dollar op dankzij meer dan 19.000 mensen. De serie komt zonder invloed van Hollywood tot stand. Er zijn in het verleden veel films over Jezus gemaakt. Dat er nu een serie over Hem verschijnt is dus nieuw. Amerikaans regisseur en filmmaker Dallas Jenkins wil in totaal zeven seizoenen maken. Momenteel zijn er twee seizoenen (met elk acht afleveringen) en staan de opnames voor seizoen 3 gepland in het voorjaar van 2022. Dallas wordt bijgestaan door christelijke en joodse bijbelexperts om historische en theologische fouten te voorkomen. De serie wordt gefilmd op een kleine locatie in Texas waarbij de filmset veelzijdig wordt gebruikt. Wie goed oplet ziet dezelfde ruimtes voorbijkomen, maar dan anders aangekleed.

Het ontstaan van The Chosen
Dallas Jenkins, zelf een christen, maakte een dieptepunt mee in zijn carrière in Hollywood. Hij brak met Hollywood en gebruikt nu zijn eigen artistieke vrijheid om de personages zo uit te diepen dat ze herkenbaar zijn voor hedendaagse kijkers. Hij hoopt dat mensen na het zien van The Chosen het gevoel hebben dat ze Jezus leren kennen en van Hem gaan houden. Daarnaast wil hij met The Chosen 1 miljard kijkers bereiken. Om dit aantal te halen moet de serie gratis zijn en blijven. De serie wordt daarom gefinancierd door middel van crowdfunding. Ze hanteren hierbij het zogenoemde betaal-het-vooruit-model waarbij men financieel kan bijdragen zodat iedereen ter wereld de serie zonder kosten kan kijken.

Kerst met The Chosen
Deze Kerst komt er een tweede kerstspecial uit, genaamd The Messengers (de boodschappers). In deze special zien we het kerstverhaal vanuit het perspectief van Jozef en Maria. Het is nog niet bekend wanneer deze extra aflevering in de app zal verschijnen.

Eigen mening
Met het kijken van deze serie komt voor mij de Bijbel tot leven. Je krijgt een inkijkje in de leefomstandigheden van de discipelen. Al na de eerste aflevering wilde ik meteen doorgaan met kijken. De acteurs zetten hun karakters goed neer en iedere aflevering heeft minstens één scène die je diep raakt. Veel dialogen zijn ijzersterk en geven stof tot nadenken. Ook hedendaagse vragen komen langs. Door deze serie heb ik een beter beeld gekregen van wie Jezus is. De gesprekken die Jezus had met de Samaritaanse vrouw bij de put en Nikodemus op het dak raakten mij het meest. Het kijken van deze serie is echter wel het makkelijkst als je enige kennis hebt van het Nieuwe Testament.

Hoe kan ik The Chosen kijken?
Er is geen account of abonnement vereist om deze serie te kijken. Na het downloaden van de gratis app The Chosen (beschikbaar in elke appstore) kun je meteen beginnen met streamen. Nederlandse ondertiteling is zowel via de officiële website als via de app beschikbaar. Wellicht komt daar in de toekomst Nederlandse synchronisatie bij. In de app vind je tevens bonusmateriaal. Werkt de app niet, kijk dan via de officiële website: watch.angelstudios.com/thechosen

Meer weten?
Via de bekende sociale media houdt The Chosen je op de hoogte van de productie en de Bijbelse verantwoording. Scan de QR-code om een trailer met Nederlandse ondertiteling te zien.

 

Extra - Oproep AK22 - QR

Schrijf je in voor de nieuwsbrief