Bijbel infographics voor kids
boekbespreking2.jpg

Anita van der Heide

 

Bijna alle kinderen en volwassen zitten in deze tijd te thuiswerken en thuis geloof te beleven. Het is buiten druilerig weer. Dus… hoog tijd voor iets nieuws en wat anders dan gewone (school)boeken of Bijbels! Daarom deze keer een uitdagend boek over de Bijbel voor je kinderen of kleinkinderen. De Bijbel infographics voor kids is een boeiende andere benadering van de oude verhalen. Dit boek staat vol feitjes, interessante weetjes en kleurige illustraties en is leuk voor kinderen van 8 tot 12 jaar, maar ook zeker voor volwassenen met een jonge geest.

 

Wat is een ‘infographic’ eigenlijk? Het voorblad legt uit: je kunt een regenboog in woorden uitleggen, maar als je hem ziet als plaatje is dat heel anders: je snapt het vaak beter en sneller. Wat zat er destijds precies in het tabernakel? Welke rechter was een vrouw en welke andere had ninja-skills? Na het lezen en vooral bekijken van dit boek weet je het antwoord op al die vragen.

 

Het boek is een fijne aanvulling, wat mij betreft, op de al bekende kinderbijbels. Want wanneer je kinderen hebt of regelmatig met kinderen omgaat merk je dat geloof en verhalen uit de Bijbel vaak aanvankelijk met interesse worden beluisterd. Maar ook: het valt niet altijd mee om leuke films of boeken te vinden voor kinderen om zelf of samen met jou die verhalen te lezen of te bekijken. Terwijl het wel belangrijk is dat juist kinderen de verhalen uit het geloof horen en daar plezier aan beleven. Waarom? Omdat onderzoek aantoont dat bij geloof het zo is dat jong geleerd is oud gedaan. Maar vooral omdat ook voor kinderen deze verhalen veel zeggingskracht hebben en levensvragen bevatten. Ze openen een wereld aan vragen en mogelijkheden om hun eigen relatie met het hogere te onderzoeken.

 

De conclusie is dat dit boek het aantrekkelijk maakt om weer eens samen of alleen een bijbelverhaal te lezen. Je wordt door dit sympathieke boek meegenomen in een vlucht door de Bijbel en verrast met feitjes en kleine stukjes uitleg. Vooral voor diegenen die de gewone verhalen al kennen maar die soms saai of onbegrijpelijk vinden, of die graag meer kennis op willen doen is dit een aanrader. Een mooi voorbeeld is de bouw van het tabernakel, die via infographics je veel meer aanspreekt. Als je daarbij het verhaal uit bijvoorbeeld de Samenleesbijbel leest, zie je het verhaal voor je ogen tot leven komen. Het maakt nieuwsgierig, is prettig qua vormgeving en compact in formaat. Het stimuleert bovendien om dwarsverbanden te zoeken in de bijbel.

 

Het nadeel is dat je er een andere jongerenbijbel naast moet hebben voor het hele verhaal. En dat de zaken soms wel erg simplistisch worden weergegeven: complexe wonderverhalen worden daardoor platgeslagen, en je ziet er de wat evangelische Amerikaanse oorsprong her en der in terug. Maar de frisheid en vrolijkheid die van het boek spatten maken dat ruimschoots goed, en dat maakt het een leuke aanvulling in de boekenkast van een gezin, en een leuk cadeau om iemand per post mee te verrassen. Voor wie geïnteresseerd is geraakt: er is ook een volwassenenvariant van de infographics-Bijbel.

 

Diverse auteurs, Bijbel infographics voor kids
Heerenveen, Columbus: 2018
ISBN: 9789085433903 | € 15,95

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief