Noordelijk Barokensemble – Franse tijdgenoten van J.S. Bach

25 nov - Noordelijk Barokensemble – Franse tijdgenoten van J.S. Bach.JPG

In dit programma klinken de Franse tijdgenoten van J.S. Bach. Het Noordelijk Barokensemble belicht de invloed die zij op hem hebben gehad. Dansen, instrumentatie, barokke versieringpraktijk, alles vindt zijn weg richting Bach en mondt uit in de heerlijke wereldlijke bruiloftscantate ‘Weichet nur, betrübte Schatten’.

 

Voor dit programma werd de sopraan Clarisse Planchais uitgenodigd om met het NBE samen te werken. Zij is een jong aanstormend talent dat we graag middels dit concert een kans geven.

 

Het Noordelijk Barokensemble (acht musici) richt zich op het uitvoeren van muziek uit de tijd van vóór J.S. Bach: wie zijn de voorgangers door wie hij zich heeft laten inspireren? Daarmee plaatst het ensemble het werk van J.S. Bach in een muzikaal-historisch perspectief. In hun programmering bleven ze in 2022 nog dicht bij huis, met werken uit de vroege Noord-Duitse barok (o.a. Buxtehude en Tunder). Vanaf dit jaar wordt de blik verbreed, eerst naar Frankrijk (o.a. Marais, Lully en Couperin) en vervolgens naar Italië (o.a. Frescobaldi, Merula, Bertali en Vivaldi).

 

Clarisse Planchais, geboren in Bretagne in Frankrijk, begon op jonge leeftijd met zingen bij het Conservatorium van Nantes. In 2018 won ze de Prijs ‘Jeune Espoir’ en de Prijs van ‘le Centre français de promotion lyrique’ op het internationale concours van de Opéra Grand Avignon. Ze studeerde in Parijs, zong op vele festivals en was artist in residence in de Victoria Hall van Genève in Zwitserland.

 

In 2021 kwam ze naar Nederland om zang te studeren aan het Prins Claus Conservatorium Groningen met Hanneke De Wit en Paul Triepels. In 2022 deed ze mee met het masterclassprogramma van het Internationaal Liedfestival van Zeist. In maart 2023 zong ze in het talentkoor voor de productie van ‘Animal Farm’ van Raskatov bij de Nationale Opera.

 

Musici Noordelijk Barokensemble:

Clarisse Planchais – sopraan

Jelte Hulzebos, leiding, orgel en klavecimbel

Helmut Riebl, viool I

Sara de Vries, viool II

Laura Bruggen, altviool

? – hobo/blokfluit

Mathilde van Wijnen, gamba, violoncello

Gadze Heeres, gamba, violoncello

Hendrik-Jan Wolfert, violone

Groningen | Lutherse Kerk | 20:00 uur | € 26,-/€ 13,- (tot 18 jr of Stadjerspas) | musicaantiquanova.nl

Noorderlijk Barokensemble

Concert

Datum: 25-11-2023
Locatie: Lutherse Kerk
Haddingestraat 23
Groningen
Website: http://www.musicaantiquanova.nl/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief