Kunstviering Martinikerk – Jésus à l’Hôpital

26 mrt - Kunstviering Martinikerk - Jésus à l’ Hôpital

In de serie ‘Uit de kunst’-vieringen van Schoonheid met een Ziel staat zondagmiddag 26 maart een bijzonder beeld van Wout Herfkens centraal: ‘Jésus à l’Hôpital’.

 

Deze beeldend kunstenaar uit Oosterbeek struint rommelmarkten en -zaakjes af op zoek naar crucifixen. Thuisgekomen peutert hij voorzichtig de spijkertjes los, maakt het beeldje zorgvuldig schoon, legt Jezus in een bed en verbindt zijn wonden. Zo ontstaat de steeds verder uitdijende serie ‘Jésus à l’ Hôpital’. Een grote verzameling beeldjes van Jezus in een ziekenhuisbed. Herfkens heeft met zijn Jezusbeelden de televisie en kranten gehaald. Zelf zegt hij over de serie: “Eeuwenlang heeft Jezus voor ons heil aan het kruis gehangen. Nu wordt hij, onbegrepen, afgedankt en verbannen uit onze leefomgeving. Stank voor dank. Dit is tragisch. Kunnen we hem niet op zijn minst van zijn kruis afhalen en hem zijn welverdiende rust geven? Misschien begrijpen we zijn ideeën niet, maar enige dank en verzorging voor de verleende diensten is op zijn plaats.”

 

Met zijn serie ontstaat ook weer een nieuw beeld van Jezus. Herfkens heeft een koffertje gemaakt waar het beeld in past en het ter beschikking gesteld aan geestelijk verzorgers in een woonzorgcentrum. Daaruit ontstonden bijzondere ontmoetingen met een gewonde genezer.

 

Dit is de derde Uit de kunst-viering van Schoonheid met een Ziel. Thema van deze reeks: Heel dit gebroken leven. Muziek: organist Henk de Vries. Voorganger: ds. Jan Willem Nieboer.

Groningen | Martinikerk | 17:00 uur | schoonheidmeteenziel.nl

Schoonheid met een Ziel

Schoonheid met een Ziel

Datum: 26-03-2023
Locatie: Martinikerk
Martinikerkhof 3
Groningen
Website: http://schoonheidmeteenziel.nl/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief