Vier open colleges over Lev Tolstoj, de profeet die monddood werd gemaakt

19 sep - Informatieavond Cursus Theologische Verdieping Groningen

In deze tijd van oorlog in de Oekraïne komt de schrijver, theoloog en filosoof Lev Tolstoj weer in de belangstelling. Een man die in Rusland geweldloosheid heeft gepredikt en de weg naar het Koninkrijk Gods op aarde heeft gewezen. Na een decadent leven en deelname aan de Krimoorlog werd hij de wereldberoemde auteur van Oorlog en Vrede en Anna Karenina. Rond zijn vijftigste levensjaar raakte hij in een diepe depressie. Daar kwam hij pas uit toen de betekenis van de Bergrede tot hem doordrong en zijn missie hem duidelijk werd.

 

Sieuwert Haverhoek, vertaler van alle in Rusland verboden werken van Tolstoj, neemt ons op vier avonden mee naar de wereld van Lev Tolstoj, de Russische ziel en de theologie van deze indrukwekkende figuur. De boeken die Tolstoj schreef na zijn ‘bekering’ werden door de Russische overheid en kerk verboden en als ‘staatsgevaarlijk en geloof ondermijnend’ beschouwd. Zo werd Tolstoj in eigen land monddood gemaakt en bleef zijn visie onbekend bij Poetin en het Russische volk.

 

U krijgt op de eerste avond Haverhoeks boek Verboden werken van Lev Tolstoj, op de tweede avond Wat ik geloof. Er is volop gelegenheid voor vragen en levendige discussie over de opvattingen van Tolstoj. Data: maandag 6, 13, 20 en 27 maart 2023. Aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website van Theologische Verdieping Groningen: www.tvg-groningen.nl of via ons e-mailadres: administratie@tvg-groningen.nl.

Groningen | Willem Lodewijk Gymnasium, Verzetsstrijderslaan 220 | 19:30-21:45 uur | € 40,- incl. boekjes

TVG

Open college TVG

Datum: 06-03-2023 tot 27-03-2023
Locatie: Willem Lodewijk Gymnasium
Verzetsstrijderslaan 220
Groningen
Website: https://tvg-groningen.nl/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief