Levenslicht

Hij verzamelde 104.000 stenen met zijn team. Elke steen werd geïmpregneerd met een speciale inkt. Overdag zie je daar niets van. Lijkt het een gewone hoop stenen. Maar in het donker lichten ze op, lijken ze te ademen. Elke steen symboliseert een Nederlands slachtoffer van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Elk slachtoffer komt weer tot leven in dit bijzondere oorlogsmonument in Rotterdam-Zuid.

Ds. Pieter Versloot

Daan Roosegaarde, een veertigjarige kunstenaar uit Nieuwkoop, is de bedenker ervan. Hij verbindt een eeuwenoude traditie – dat Joden stenen op een graf leggen – met moderne technologie. “Techno-poëzie,” noemt hij het zelf. “Licht betekent voor mij leven en communicatie. Het levert een taal, om mensen samen te brengen, in dit geval samen te herdenken. Daarom heet het Levenslicht.”

Je kunt met moderne technologie mensen het levenslicht ontnemen, zoals de nazi’s dat deden. Én je kunt met technologie mensen weer een beetje tot leven brengen. Dat is technologie die van zwaarden ploegen maakt. Die je ineens doet denken aan de hoop en het licht van Pasen.

Levenslicht deed stenen tijdelijk oplichten. Het was in opdracht van het Comité 4 en 5 mei een tijdelijk monument: van 22 januari tot 2 februari. Ik heb me laten vertellen dat het Levenslicht van Pasen langer duurt...