Een mager stokkie en een gespierde goedzak

Het is een zomerse, zonovergoten zaterdagmiddag. Een groep vrienden uit Badhoevedorp gaat zwemmen bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Eén van de vrienden draagt een mooi en duur horloge. Dat trekt de aandacht van een groepje jongeren, dat duidelijk ruzie zoekt. Zij proberen het horloge in handen te krijgen. De 24-jarige Bas van Wijk neemt het rustig op voor zijn vriend en stelt de ruziezoekers een vraag. Zo kennen zijn vrienden hem: Bas komt wel vaker voor mensen op. Dit wordt helaas zijn laatste keer. De oudste ruziemaker beantwoordt zijn vraag met drie kogels uit een pistool.

Ds. Pieter Versloot

Hij schiet Bas midden op een drukke steiger neer, voor het oog van zijn vrienden en vele anderen, waaronder jonge kinderen. Bas overlijdt in het ziekenhuis. Volgens zijn vrienden was hij “een gespierde goedzak, een echt mensenmens”. Veel sporten, niet roken, amper drinken. Hij deed nooit een vlieg kwaad. Eén van zijn vrienden vertelde: “Toen ik een vriend een beetje pestte, zei Bas: ‘Waarom doe je dat nou?’”

Wat een meedogenloze dood, die vervolgens schaamteloos wordt gebruikt door politici die hun gelijk willen halen in het racismedebat. Maar wat mooi als je vrienden zich je herinneren als iemand die het opnam voor anderen. Die vertellen dat je een “echt mensenmens” was. “Hij betaalde de hoogste prijs voor zijn moed”, zei burgemeester Femke Halsema. In Exodus 2:25 herinneren de Israëlieten zich God als Iemand die zich hun lot aantrekt, het voor hen opneemt. Later herkennen we die God in Jezus die het opneemt voor zijn vrienden, “de hoogste prijs voor hen betaalde”. Een echte ‘mensenGod’… “Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden”. (Joh. 15:13).

Volgens de vrienden van Bas was de dader “een mager stokkie, zo’n jongen die zonder wapen niks kan”. Een wapen geeft de machteloze een gevoel van macht. Met drie doffe klappen ontnam een machteloos, mager stokkie twee mensen het leven: het leven van Bas en zijn eigen leven. Want na zo’n daad heb je geen leven meer. Als je het al had…